Haziran 10, 2006

"APARTMAN ÇOCUKLARI" YA DA ÇETİN ALTAN'IN "SIĞ DENİZLERDEKİ KÜÇÜK KAYIKLARI"

"Apartman çocuğu" ya bunlar, sanmayin ki hepsi aynıdır! Apartman çocuğundan, apartman çocuğuna fark var! Aynı apartman içinde yaşayan ama "daha özgür bırakılanlar"la "üzerine titrenip, evden dışarı bırakılmayan"lar arasındaki fark gibi mesela. Demek istediğim, "aman egzos solumasın, aman börtü böceğe hedef olmasın" diye "sokağa çıkarılmayıp, içerde büyütülenler" hiç de öyle sağlıklı gelişemeyebiliyorlar! Çünkü sonuç "tecrübeyle sabit"!
Yukardaki, bizim trafiğe açık ön balkona dikilenlerden ilki. Gördüğünüz gibi ilk tomurcuklarla yetinmemiş, artık çiçeklenmeye başlamış... Bu resim ise "korumalı arka balkondakiler"e bile olmayıp, ön balkona paralel, hemen hemen aynı zamanlarda güneş gören ama onu açık havada değil, evin içinden, camın arkasından gören iki saksıdan birine ait... Oysa bunların hepsi aynı gün dikilmişti. O gün (13 Mayıs 2006), hepsi, "dökme kurşun askerler" gibiydi... Bir ay sonra, şimdi, aradaki fark ne kadar da büyük! "Tehlike göze aldırılanlar"a herşey vız gelmiş, sarı sarı yapraklı çiçekler açıp, ilk ürünleri oluşturmaya başlamışlar. Korunanlar ise "kerhen" tomurcuklanmışlar...
Gerçi açık havadakine kılıf geçirdik filan ama kocaman delikleri var yine de o kılıfın. Yani o deliklerden içeriye, değil domatesin baş düşmanı, milimetrik beyaz ve kırmızı örümcekler, keyfi istese, semiz çekirgeler bile girebilirdi. Nerede kaldı toz, is, pis... Gelin de tam şimdi burada, Çetin Altan'ın o muhteşem metaforunu, o "sığ kıyılardan ayrılmaması gereken küçük kayıklar" ile "açık deniz tekneleri" ikilemini hatırlamayın bakalım. Kolaysa!

2 yorum:

Tijen dedi ki...

sevgili avniye,
milliyet'teki yaziyi gördüm ve pek sevindim. ancak konuyu yapan hanimin hatasi mi bilmiyorum, türkiye'de yetistigine dair bir kaynak bulamadim ibaresi var ki bu dogru olamaz. ayvalik'tan antalya'ya (benim bildigim bunlar) pek çok yerde yetisiyor, pazara da geliyor. yazin ayvalik pazarina çikan biri pembe domatesleri mutlaka görür, daha pahalidir ama varlardir. antalya'da da ekim-kasim'a kadar pazarlara gelir pembe domates ve ben sadece onlardan alirim. dediginiz dogru, dayanikli degiller ama bu pazara çikmalarina engel olmuyor neyse ki, yoksa nice olurdu halimiz? bu arada benim burhaniye'deki fideleri de ekleyebilirsin listeye. en kisa zamanda fotograflarini çekip gönderecegim. bana fideleri gönderen sevgili mine'nin (www.mineflora.com) de listeye eklenmesini rica ederim çünkü geçen yil o fidelerle nefis domatesler büyüttüm, pek bol ve pek lezizlerdi!
sevgiler,
tijen

A.T. dedi ki...

Çok teşekkürler.
Bie üstteki yazıda açıklama yapıyorum!
Sevgiyle.