Mayıs 17, 2009

SICAK HAVALARA DİKKAT...

Mayıs'ın ikinci yarısı yaz birden bastırdı... İstanbul'da 27, 28 derecelerden sözedilmesine rağmen sanki 30'un üzeri gibi hava... Bu da PDA'cıların fidelere çok dikkat etmesi gerektiği anlamına geliyor... (Eski üyelerimiz bundan sonrasını okumasa da olur!) Geniş alanları olan kimi üyelerimiz çoktan çiçekleri gördüler bile... Ama ya kent tarımcıları ya da balkon bahçıvanları; siz (biz de) fidelerinizin gövde çapı bir kurşun kaleminkine ulaşmadan saksılara alıp güneşe atmayın... Gerekirse ikinci hatta üçüncü bir şaşırtma yaparak topraklarını çoğaltın, uzayan gövdeleri topraklayın... Acele etmeyin... (Aynı uyarıyı geçen Mayıs'ta da yapmışız nitekim!) Bunu yaparken plastik kaplara pek iltifat etmeseniz daha iyi olur... Balkonlarda arıları davet etmesi için lavanta, örümcekleri halletmesi için de kadife çiçeği bulundurmak işe yarıyor, tecrübeyle sabit! Ama ne olursa olsun rahat olun, gergin olmayın...

Bu 19 Mayıs, PDA'nın da dört yaşına bastığı gün olacak... 2006'da ilk deneyimimizi saksılarına taşıma işini bir 19 Mayıs'ta tamamlamıştık... Sonraki yıllarda herşey küresel iklim değişikliklerine paralel sürdü... Bir önceki yaz bütün dünya ile birlikte Türkiye'de de sebze ve meyvalar aşırı sıcaklardan olumsuz etkilendiler... Bizim sarı çiçekli pembeler de sürekli çiçek açtı, çiçek döktü... Taa Ekim'lerde Kasım'larda, o da tek tük meyvalar görebildik... Ama gördük!
Geçen yaz daha iyi sonuçlar alındı... Bu yaz da durum idare edilebilirse pek sevineceğiz...

Bu arada önemli bir ricamız var: Fide paylaşmak için Google gruplardaki PDA ana sayfasında iki özel liste yayına girdi, vermek ve almak isteyenler için... Bu amaçla gruba mesaj yollamak yerine bu listeleri kullanırsak daha güvenli bir ve etkin bir iletişim olacak...

10 yorum:

dokuzuncubulut dedi ki...

Madem doğum günümüz geldi, o zaman tüm PDA'cı arkadaşlarımın doğum günü kutlu olsun. Size de, bize bu imkanı verdiğiniz için çok teşekkürler. Bol hasatlı daha nice yıllara.
Sevgilerimle...

A.T. dedi ki...

Çok teşekkürler güzel söz ve dilekleriniz için...
Sevgiler bizden de...

Adsız dedi ki...

süpriz iklim değişiklikleri herkes gibi pembelerimizi de etkiliyor anlaşılan. olsun, ben hepsinin bunları alt edeceğine inanıyorum ve bütün pembelere iyi bir yaz, bütün pda'cılara da iyi bir yaş diliyorum.

Adsız dedi ki...

sürpriz iklim değişiklikleri tüm canlılar gibi pembeleri de etkiliyor demek ki. olsun, ben hepsinin bununla baş edebileceğine inanıyorum. bütün pembelere iyi bir yaz, bütün pda'cılara iyi bir yaş diliyorum.

Gezeryazar dedi ki...

Ben de güneş gören büyük bir balkonu olan yeni evime taşındım ve ilk işim minik fidelerimi büyük saksılara geçirmek oldu. İnşallah burayı severler ve gelişirler. Bu sene daha başarılı olacağıma inanıyorum.Tarihlerin de bu kadar tesadüf etmesi güzel bir işaret bence.Gebze Mutlukent'ten selamlar.Yıldönümümüz kutlu olsun.
Gezeryazar

Gezeryazar dedi ki...

Mayısın ilk haftası güneş gören ve büyük balkonu olan yeni evime taşındım ve ilk işim minik fidelerimi büyük saksılara geçirmek oldu. Tarihin de tesadüfü iyiye işaret bence. Bu sene inşallah daha başarılı olacağım. Doğum günümüz hepimize kutlu olsun. Gebze Mutlukent'ten selamlar.

A.T. dedi ki...

Hepinize çok teşekkürler ama bu yaşgünü bizim değil, sizin de!
Dilek Hanım, uzakta da olsanız artık pembelerinizin bol güneşi olacak...
Bence de bu yıl müthiş ürünler göreceğiz sizde demek ki...

Sevgiyle

nalan dedi ki...

ne güzel. hem yaşgünü hem güzel dilekler hem de yeni ev haberleri. nice senelere !

Pinar dedi ki...

Daha nice bol pembeli yillara. Bizleri de bu dogum gunune ortak ettiginiz icin cok tesekkur ederim.

pervin dedi ki...

Tüm PDA'cıların 4.yaş gününü kutlar,bol mahsüllü bir sene dilerim.Kendimizi yeldeğirmenleriyle savaşan ''DONKİŞOTa'' benzetiyorum.Herkese sevgiler!