Ağustos 01, 2012

ÇAREYİ PERDEDE BULDUK!

Çiçeklerin dökülüp düşmesi çok yaygın bir sorundu...

Çok fazla sıcak ve ışığın da buna sebep olabileceğini düşünüp önce
balkon demirlerine bir  şifon örtü ile barikat yaptık...
Pembenin tepkisi hemen bir iki meyva vermek oldu...
 Pembe Domates Ağı'nda, çiçeklenen pembelerin meyvaya duramadan çiçeklerini dökmesi bu mevsimin en çok yakınılan konularının başında gelir.
Ama tepeden gene aynı fazla ışığı almaya devam
ediyordu. O zaman da çareyi balkon perdesini de dışarı
çıkarıp saksıları iyice gölgelemekte bulduk...

Bu konuyu ne kadar çok araştırdık... Ne çok çare denedik. Genellikle de işe yaramadı çoğu. Bizim iki küçük balkonda da son bir iki yıldır durum pek parlak değildi. Aşırı sıcaklar geçtikten sonra bir iki ufak meyva... Oysa balkonlarda ne güzel sonuçlar alıyorduk.

Bu yaz şu "aşırı sıcak" ve "yakıcı güneş ışınları"nın bu sorunun asıl nedeni olabileceğini düşündük ve pembeler çiçeklenmeye ve çiçek dökmeye başladıklarında onları olabildiğince bu durumdan korumak için ne yapabileceğimizi araştırdık. Onların tepesine birer şemsiye açıp balkona bağlayamazdık! Sonra şu şeffaf örtü sorunu çözdü. İlk iki küçük meyvayı görünce çok sevindik elbette. "Hazır olumlu cevap vermeye başlamışlarken, şunları iyice koruyalım güneşten" diyerek, balkon perdelerini de devreye soktuk!

Sonuç harika oldu.

Şimdi tek handikap muhtemel bir börtü-böcek taarruzu. Ama bu perdeler onlara karşı da sanki bir fizik engel oluşturuyor gibi...

Sonuç mükemmel! Son yıllarda hiç olmadığı kadar
hızlı, sağlıklı, irice meyvalar...

Şimdi her sabah perdeler dışarı fora!

3 yorum:

Nail SARI dedi ki...

Müthiş bir fikir. Harika bir sonuç. Tebrik ederim.

Levent Veziroglu dedi ki...

Benim Bahçecilik Kitabimdada"Toprak Degişmeli."diyor.

Unknown dedi ki...

Merhaba!
Siz tül perdeyle sorunu çözmüşsünüz,bunu çok beğendim.Balkonda acemice yetiştirdiğim sebzeler gerçekten Güneşte çok yanıyorlar.Bende şöyle bir çözüm bulmuştum,belki fikir olur diye açıklıyorum.Kovalarıma bir kaç fasülye tohumu ekip sarmaşık gibi olmasını sağladım.Fasülye bitkisi öyle çok hızlı büyüyorki,bütün balkonu sarmaşık gibi kapatıyordu.Yer yer iplerlede tutturuyordum.İnanın harika gölgelik yapıyor.Hatta fasülyelerden türlü bile yapar olmuştum.Kuşlar bile gelip,bu domatesin altına yumurta bırakıyordu.Adeta şemsiye gibi kullanıyorlardı.Benim hiç pembe domatesim olmadı,ama Çanakkale domatesin tohumlarından filizlendirmiştim.Kahvaltımıza yetiyordu domateslerim.Buradaki bilgileri sıkça okur ve faydalanırım,her şey için teşekkür ederim.