Ocak 23, 2007

6 SAATTE BİR SEBZE YOK OLUYOR!

Ahmet ÖRS Sabah'ta yazmış:

"Avrupa'da 1900 yılından bu yana yerel ürün çeşitlerinin yüzde 70'i yok olmuş durumda. Aynı dönemde Amerika'da yok olan yerel çeşitlerin oranı ise yüzde 93. İstatistikler, son yüz yıl içinde 30 bin sebze çeşidinin tarihe karıştığını ve her altı saatte bir bu listeye yeni bir ürünün katıldığını gösteriyor. Slow Food üyeleri güçbirliği halinde, dünyada kurtarabildikleri kadarını yok olmaktan kurtarmak için çabalıyor. Üreticilere maddi destek vererek değil, onları tüketicilere tanıtarak, yaptıklarının, ürettiklerinin önemini anlatarak sürdürüyorlar bu işi. Hak ettikleri fiyata ürünlerini satmalarına yardımcı oluyorlar. Yerel fuarlar, düzenliyorlar. Carlo Petrini'den ayrıldıktan sonra, Salone del Gusto'daki, Slow Food Ödülü jürisindeki izlenimlerim, Toprak Ana projesi kitabında gördüklerim ve Petrini'den dinlediklerim uzun süre belleğimden silinmedi. Belki biz de silkiniriz, yerel lezzetlerimiz Amerika'daki gibi hemen tümüyle yok olmadan, bizde de Slow Food gönüllülerine katılacaklar çıkar. Bakarsınız, Carlo Petrini içimizdeki kıvılcımı ateşlemek için Türkiye'ye tekrar gelir!.."

Bahsi geçen Carlo PETRINI "Slow Food" hareketinin öncüsü olup, geçtiğimiz ay İstanbul'da Defne Koryürek'in konuğu olmuş...

1 yorum:

Defne Koryurek dedi ki...

benim konugum oldu, demek yaniltir.

Petrini iltifat etti, Turkiye'yi ziyaretini bir "davet"e donusturdu ve bizlerin kaybediyoruz diye hayiflanip durdugumuz ama ucundan tutamadigimiz topragimiz ve topragimiza bagli geleneklerimizi, duzenimizi yeniden tarif edebilmemiz icin Slow Food tecrubesinden ikram etti.

ben, sadece, misafirperverlik sunabildim, o da Istanbul'da oldugu gunler icerisinde, saatlerle sayili bir sure icin.

bay Petrini'nin bundan sonraki ziyaretlerinde "konuk" degil de, bir "yoldas", "ogretmen" ve "dost" olarak masamizda yer alacagini mujdelemenin zamanidir sanirim, zira, Slow Food Turkiye, Convivium'lar seklinde kurulmaya basliyor. ilgilenen herkesin, 14-18 subat'ta gerceklesecek olan Istanbul Mutfak Gunleri dahilinde Slow Food masasini ziyarete davet etmek isterim.

sevgilerimle,
D.