YAPRAK YETİŞTİRMEK v DOMATES YETİŞTİRMEK
Bu yıl dördüncü yılımız evde pembe domates serüveninde, hala öğrenecek o kadar çok şey var ki...
Geçen gün Zeynep, Twitter kanalıyla bir bağlantı yolladı... "Girişimci bir ruh"! taşıdığı çok açık bir zat, dedesinin olağanüstü büyüklükte ve sayıda domatesleri nasıl yetiştirdiğinin sırrını bir "e-kitap" formatında satmak için harekete geçmiş... Arada verdiği bilgilerden işin sırrının "budama"da olduğu anlaşılıyordu. Biraz kurcalayınca bu konuda pek çok yeni kaynak bulduk.
İşin komiği bunca yıldır biz "budama" dendiğinde "koltuk alma", toprağa en yakın, ilk çiçekli dalın altındaki dallardan "feragat" edebilme ve kuruyup "arızalanan" yaprakları temizlemeden öteye gitmemiştik. Hatta "tepe uçurma"ya bile sakınarak bakmıştık.
Eh çoğumuzun bir çekirdekten fide yetiştirmesi, fideden domates bitkine varması, "hayatta ilk kez" olduğundan, bırakın dalları, tek bir yaprak bile bizim için çok değerli idi. (İletişim grubumuzdaki eski mesajlar bir taranacak olsa, tek bir yaprakta görülen herhangi bir değişim için paniğe düşüldüğünü gösteren onlarca mesaj bulunur! Mamafih bir keresinde bir üyemiz "yoksa ben sadece yaprak mı yetiştiriyorum, nerede meyvalar" diye yazdığında bir sessizlik de yaşanmamış değil hani... )
Şimdi budama konusuna geri dönersek, "üçlü zigzag" tekniği diye adlandırılan bir yöntem bulduk. Sadece en alttakileri değil, her çiçekli dalın altında bulunan üç dalı, bir sağdan, bir soldan sayarak kesip atıyorsunuz! Böylece enerji çiçeklere yani meyvaya yönleniyor.
Biz balkon pembelerine bunu uyguladık. İlk gözlem; hala çiçek aşamasında olan üst dallardaki arılar oldu... Bu şehirde arıların da kafileler halinde dolaşmadığı gözönüne alınırsa "şimdi herhalde çiçekleri daha kolay buldular" diye düşündük. İkinci gözlem: alt dallardaki iki domates sanki birden büyüdü, tombullaştı...
Tabii şunu unutmamak gerek, saksıdaki ile bahçe ya da tarladakilerin büyüklüğü asla aynı olmuyor. Ne kadar büyük saksı kullanılsa bile...
Bir diğer kaynakta da üç beş değil, üzerinde çiçek ya da meyva bulunan dallar hariç, çiçek açmayanların tamamen budanması öneriliyordu. Şurada bunu videodan izleyebilirsiniz:
How to Prune a Tomato Plant (powered by eHow.com).
5 yorum:
Yaprak budaması gerçekten gerekli ve yararlı bir uygulama ancak aşırıya kaçmamak gerekli diye düşünüyorum. Videodaki gibi bir budamanın ne kadar sağlıklı olduğu konusunda tereddütüm var. Bizim iklimimiz böyle bir budamadan sonra tüm domateslerde güneş yanıklarına sebeb olacaktır ve dahası bu bitki bu haliyle fotosentezi nasıl yapacak ayrı bir muamma. Üçlü zigzag tekniği çok daha uygulanabilir gibi duruyor bence. Hasat edilen domateslere kadar olan tüm yapraklar, birbirine gölge yapan ve havalanmayı engelleyen yaprakların alınması önerilirken hasat iriliğine ulaşmamış domateslerin altındaki yaprakların alınması önerilmiyor.
tohumu nasıl temin ede bilirim?????????
Birol Bey,
Haklısınız, "vegetation" dedikleri; bitkinin yeterince yapraklı olması hali elbette önemli. ÖZellikle yaz mevsiminin tepe noktasındayken... Ama şimdilerde kavurucu sıcaklar azaldığı sıralarda hala çok yapraklı ise bitki, bunun da meyvaları geciktirdiği açık. Sınaya deneye öğreneceğiz işte...
Sevgiler
Not: "Tohum nasıl elde edebilirim?" diye yorum bırakan herkese ortak yanıt:
Şu sıralar pembe domatesin en bol bulunduğu dönem... Beğendiğiniz ve kaynağından emin olduğunuz pembelerin çekirdeklerini kurutun, ite size tohum! Biz de böyle başladık zaten...
Ben de, ana kök hariç, yan bütün dalları budamak gerektiğini öğrenmiştim. Ancak bu yıl vakitsizlikten o işle uğraşamadım. Onunla ilgili elimde web sayfaları var, arşivi biraz tarayıp göndereyim :)
Şu linkte, şekil 1A'da :) gösteriyor :))
http://www.gardenaction.co.uk/fruit_veg_diary/fruit_veg_mini_project_july_1b_tomato.asp
Yorum Gönder