Mayıs 26, 2006

BİR "PEMBE DOMATES AĞI" KURULUYOR!

Nereden nereye! Buzdolabındaki masum kurumuş çekirdeklerin şu gücüne bakar mısınız? Bir "Pembe Domates Ağı" kuruluyor şimdi!
Bu serüvene başladığımda ilk fidelerden tabii ki eşe dosta vermiştim. (İki adet domatesin çekirdeklerinden saymadım ama herhalde 100'e yakın fide çıktı. Nasıl oldu bu hala aklım almıyor, çünkü çekirdek sayısı hiç de fazla değildi.) Bugün MAT fidelerin büyük çoğunluğunu bahçıvanlı tarlası olan bir arkadaşına götürdü. Trakya'da bir tarlada devam edecekler yaşamlarına. Ben evde tamamen doğal malzeme ile onları büyütmeye çalışırken, o bahçıvan orada ne yapacak onlara çok merak ediyorum.
Şu anda dikilmemiş olup ilk gelişenlerden evde 6 fide kaldı. 2'sini bu akşam apartman komşumuz Pembe Candaner alacak. Kalanları da Şile'de çiftlik evi olan Konyar'lara ayırdım. Onlar da gidince geriye "Denekler" ile "yavaş gelişenler" kalacak. Yukarıda soldaki resimde ortada duruyor "Denekler". Onları ne yapacağımı henüz bilmiyorum.
Sağdaki resim de dün sabah erkenden çekildi. Tüm fideler bir aradayken çekilmiş son resim! "Doğan güne merhaba" mı taksak adını bu resmin ne yapsak? Ama daha fazla da tutamazdık ki böyle...

Dün akşam Pembe Hanım ile konuşurken, bu web-kütüğünde sadece bizim evdeki değil, diğer evlerdekilerin de hikayesinin paylaşılmasının yararlı olacağını gördük. Bunun üzerine ilk fideleri alanları bu bloga davet ettim. İlk gelen yeğenim Zeynep Uygun oldu. O bahçesinde geniş bir saksıya dikmişti. Yarın kendisi girecek içeriğini. Diğer "ev bahçıvanları"nı da bekliyorum. Onlar kendilerini biliyorlar! Çok renklenecek ve şenlenecek burası böylece. Bu arada bu insanların kendi aralarında daha çabuk iletişim kurup bilgi ve deney alışverişinde bulunması için de Yahoo'da bir grup kurduk. (Linki başlıkta saklı, sağ panelde de var)... Sonuncusu "evde organik domates yetiştirme" işine merak sarmış herkese açık. Girin, üye olun, şu türün doğallığını yitirmeden yaygınlaşması için hep birlikte uğraşalım! (Münevver, görüyor musun, teşvikin ne boyutlara varıyor! Sağol!)

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Telastan epeydir domateslerin seruvenini izleyemiyordum, neler olmus neler... gercekten cok heyecan verici, cok emek, cok sabir ama itiraf etmeliyim; biraz payimin oldugunu bilmekten de gurur duyuyorum dogrusu...

Bu arada biz Gocekte hasere mucadelesini arap sabunu-kabartma tozu karisimiyla yaptik ( bire bir olcude, bir corba kasigi arap sabununa bir corba kasigi baking powder, ki o da bir paket ediyor), sonuc sahane degil, tekrar tekrar uygulamak gerekiyor; bu arada bir arkadasimdan "arap sabunu-tuvalet ispirtosu" karisimi tarifini duydum ama henuz denemedim. Iste organik tarim bunun icin cok zahmetli, bunun icin mass production konusu degil. Azim, sabir, emek..

Sana ve fideleri evlat edinen butun annelere cok kolay gelsin Avniyecigim, bol sans.. Sizin deneyimlerinizle gelecek yil apartman yetistiriciliginde onemli bir yol katedilmis olacak.
Sevgiyle,
Munevver.